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Taxation	(GST)	on	Educational	Institutions	–	Part	I
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The	Hon'ble	Mr.	Justice	H.R.	Khanna	in	its	judgments	in	the	matter	of
Lok	Shikshana	Trust	v.	CIT1	has	inter	alia	explained	the	meaning	of
education	wherein	it	was	stated	as	hereunder:-

"…What	education	connotes	in	that	clause	is	the	process	of	training
and	 developing	 the	 knowledge,	 skill,	 mind	 and	 character	 of
students	by	formal	schooling."

The	 Constitutional	 (Eighty-sixth	 Amendment)	 Act	 inserted	 that
education	upto	the	age	of	14	years	is	fundamental	right	of	every	citizen
of	 this	 country.	 In	 regard	 to	 this,	 the	 government	 has	 provided
exemption	and	relief	 from	Goods	&	Services	Tax	(hereinafter	referred
as	GST)	to	such	class	of	persons	who	are	involved	in	education	sector.

The	Notification	No.	 11/2017-Central	 Tax	 (Rate)	 and	Notification	No.
12/2017-Central	Tax	(Rate),	both	dated	28.06.2017	provides	that	under
the	 heading	 9992	 the	 education	 service	 can	 comprise	 of	 pre-primary,
primary,	 secondary,	 higher,	 specialized	 and	 other	 educational	 and
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support	services.

DEFINITION	OF	"EDUCATIONAL	INSTITUTION"

The	 Notification	 No.	 12/2017-Central	 Tax	 (Rate)	 dated	 28.06.2017,
under	para	2(y)	defines	the	term	"educational	institution"	as:-

"(y)	 an	 "educational	 institution"	 means	 an	 institute	 providing
services	by	way	of:

(i) 	 Pre-school	 education	 and	 education	 up	 to	 higher	 secondary
school	or	equivalent;

(ii) 	 Education	 as	 a	 part	 of	 a	 curriculam	 for	 obtaining	 a
qualification	recognized	by	any	law	for	the	time	being	in	force;

(iii) 	 Education	 as	 a	 part	 of	 an	 approved	 vocational	 education
course;"

The	 learned	 Authority	 for	 Advance	 Ruling	 under	 GST,	 Gujarat	 in	 the
matter	 of	 In	 re:	 Nirma	 University2	 has	 relied	 upon	 an	 E	 flyer
published	 by	 the	 Central	 Board	 of	 Indirect	 Taxes	&	 Customs	 (CBIC),
titled	as	GST	on	Education	Service3	wherein	explanation	given	 in	 the
Education	Guide	 of	 2012	was	 referred	 to	 understand	 the	meaning	 of
clause	(ii)	of	para	2(y).	The	learned	AAR	stated	that:-

"What	 is	 the	 meaning	 of	 'education	 as	 a	 part	 of	 curriculum	 for
obtaining	a	qualification	recognized	by	law'?

It	means	that	only	such	educational	services	are	in	the	negative	list
as	are	related	to	delivery	of	education	as	'a	part'	of	the	curriculum
that	has	been	prescribed	for	obtaining	a	qualification	prescribed	by
law.	It	is	important	to	understand	that	to	be	in	the	negative	list	the
service	 should	 be	 delivered	 as	 part	 of	 curriculum.	 Conduct	 of
degree	courses	by	colleges,	universities	or	 institutions	which	 lead
grant	 of	 qualifications	 recognized	 by	 law	 would	 be	 covered.
Training	given	by	private	coaching	institutes	would	not	be	covered
as	 such	 training	 does	 not	 lead	 to	 grant	 of	 a	 recognized
qualification."

Further,	the	E-Flyer	states	that	the	course	should	be	recognized	by	an
Indian	law.

In	 regard	 to	 clause	 (iii)	 of	 para	 2(y),	 the	 Notification	 No.	 12/2017-
Central	 Tax	 (Rate)	 dated	 28.06.2017,	 defines	 "approved	 vocational
education	course"	under	para	2(h)	as:-
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(i) 	 A	course	run	by	an	industrial	training	institute	or	an	industrial
training	centre	affiliated	to	the	National	Council	for	Vocational
Training	 or	 State	 Council	 for	 Vocational	 Training	 offering
courses	 in	 designated	 trades	 notified	 under	 the	 Apprentices
Act,	1961	(52	of	1961);	or

(ii) 	 A	Modular	Employable	Skill	Course,	approved	by	the	National
Council	of	Vocational	Training,	run	by	a	person	registered	with
the	 Directorate	 General	 of	 Training,	 Ministry	 of	 Skill
Development	and	Entrepreneurship.

The	 aforesaid	 discussion,	 abundantly	 clarifies	 that	 an	 educational
institution	 shall	 comprise	 of	 either	 an	 institution	 upto	 the	 level	 of
higher	 education	 or	 Universities/Colleges	 who	 are	 awarding	 degrees
recognized	by	law	on	completion	of	curriculum	or	institutes	indulged	in
approved	vocational	education	courses.	The	definition	 includes	all	 the
type	 of	 bodies	 irrespective	 of	 nature	 of	 ownership	 of	 such	 institution
i.e.	 government,	 private,	 aided	 or	 charitable.	 The	 definition	 does	 not
include	private	coaching	institutes	and	unrecognized	institutes.

CHARITABLE	EDUCATIONAL	INSTITUTIONS

The	educational	 institutes	of	charitable	trusts,	which	aim	for	no	profit
from	its	services	to	the	society,	are	eligible	for	the	general	exemption	of
educational	institutions.	Additionally,	if	a	charitable	body	in	indulged	in
an	activity	listed	under	para	2(r)(iii)	of	Notification	No.	12/2017-Central
Tax	(Rate)	dated	28.06.2017,	which	are	ultra	vires	to	the	definition	of
"educational	 institution"	 shall	 be	 eligible	 for	 whole	 exemption	 from
GST.	The	para	2(r)(iii)	of	aforesaid	Notification	is:-

"(iii)	advancement	of	educational	programmes	or	skill	development
relating	to,-

(A) 	 abandoned,	orphaned	or	homeless	children;
(B) 	 physically	or	mentally	abused	and	traumatized	persons;
(C) 	 prisoners;	or
(D) 	 persons	over	the	age	of	65	years	residing	in	a	rural	area;"

Thus,	 a	 charitable	 trust	 running	 an	 educational	 institution	 which	 is
educating	 and	 developing	 skills	 of	 category	 of	 persons	 listed	 under
para	2(r)(iii)	shall	be	eligible	for	complete	exemption	from	the	GST.

GST	&	EDUCATION	INSTITUTION



The	serial	no.	66	of	Notification	No.	12/2017-Central	Tax	(Rate)	dated
28.06.2017	 provides	 exemption	 to	 the	 educational	 institutes	 on	 the
following	activity	 listed	under	 the	heading	number	9992,	which	reads
as:

"Services	provided	–

(a) 	 by	an	educational	institution	to	its	students,	faculty	and	staff;
(b) 	 to	an	educational	institution,	by	way	of,-

(i) 	 transportation	of	students,	faculty	and	staff;
(ii) 	 catering,	 including	 any	 mid-day	 meals	 scheme

sponsored	 by	 the	 Central	 Government,	 State
Government	or	Union	territory;

(iii) 	 security	 or	 cleaning	 or	 housekeeping	 services
performed	in	such	educational	institution;

(iv) 	 services	 relating	 to	 admission	 to,	 or	 conduct	 of
examination	 by,	 such	 institution;	 upto	 higher
secondary:

Provided	 that	 nothing	 contained	 in	 entry	 (b)	 shall	 apply	 to	 an
educational	 institution	other	than	an	institution	providing	services
by	 way	 of	 pre-school	 education	 and	 education	 up	 to	 higher
secondary	school	or	equivalent."

The	aforesaid	entry	provides	an	exemption	to	the	educational	institutes
from	 GST	 for	 providing	 necessary	 output	 services	 to	 its	 students,
faculty	and	staff.	However,	if	the	services	are	input	in	nature,	provided
by	a	 third	party	 such	as	 canteen	 services	 shall	be	 subject	 for	GST	as
per	the	applicable	rate.

♦ 	 GST	on	boarding	schools	&	Universities/Colleges
	 The	Central	GST	Act	 2017	 lay	 down	 the	 principle	 in	 Section
2(30)	 read	with	Section	8	of	 the	Act,	with	 regard	 to	bundled
services.	The	principle	states	 that	 the	bundle	of	 services	will
be	treated	as	consisting	entirely	of	the	principal	supply,	which
means	 the	 service	 which	 forms	 the	 predominant	 element	 of
such	 a	 bundle.	 It	 is	 important	 to	 note	 that	 such	 bundled
services	 are	 inseparable	 and	 organic	 in	 nature,	 such	 as
facilities	provided	by	a	boarding	education	institution,	thereby,
the	 providing	 ancillary	 services	 which	 are	 generally	 taxable,
shall	be	exempted.
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♦ 	 GST	on	classes	of	extra-curricular	activities	or	other	auxiliary
services
	 The	 exemption	 provided	 shall	 only	 include	 to	 the	 education
services	 and	 activities	 which	 are	 naturally	 included	 in	 the
ordinary	 course	 of	 business.	 However,	 incidents	 like	 extra
billing	for	the	activity	(such	as	non-educational	or	recreational
picnics	or	hobby	classes)	which	creates	an	artificial	bundle	of
service,	 it	 shall	be	 treated	as	mixed	supply	as	per	provisions
contained	 under	 Section	 2(74)	 read	 with	 Section	 8	 of	 the
Central	GST	Act	are	liable	to	GST	as	per	the	applicable	rate.
	 Recently,	the	learned	CESTAT,	Principal	Bench,	New	Delhi,	 in
the	 matter	 of	 Commissioner,	 Service	 Tax
Commissionerate,	 Delhi	 –	 III	 v.	 Jaiprakash	 Associates
Ltd.4,	whilst	placing	reliance	upon	its	earlier	judgment	in	the
matter	 of	 Commissioner	 v.	 Jaiprakash	 Associates	 Ltd.5
wherein	 the	relief	was	granted	 to	 the	assessee	by	dismissing
the	appeal	of	 the	 revenue.	The	 learned	Tribunal	held	 that	as
the	 assessee	 has	 build	 the	 building	 for	 an	 educational
institution	 thereby,	 the	 activity	 of	 the	 assessee	 will	 not	 fall
under	 the	 scope	 of	 "Commercial	 or	 Industrial	 Construction
Service	 (CICS)	defined	under	Section	65(25b)	 of	 the	Finance
Act	1994	and	hence	not	liable	for	service	tax.

CONCLUSION

The	government	in	its	duty	prescribed	under	the	directive	principles	of
state	 policy	 under	 the	 Constitution	 provides	 exemption	 to	 the
educational	 institutions	 from	 GST	 in	 order	 to	 not	 saddle	 such
institutions	in	serving	the	noble	cause	of	education	of	the	society.	The
notifications	published	by	the	CBIC	provides	the	negative	list	of	items
exempted	 from	 taxation	on	 such	educational	 institution	 comprising	of
institutes	 upto	 higher	 education	 and	 degree	 in	 Universities/Colleges,
however,	the	taxes	are	levied	on	a	private	coaching	or	an	unrecognized
institute.
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of	 the	 present	 article	 is	 to	 provide	 insights	 on	 the	 recent
legal	development	as	on	29.06.2022.	The	opinions	presented
in	the	article	are	personal	in	nature	and	not	to	be	deemed	as
legal	advice.
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